Visie dementiezorg

 
 

Het progressieve karakter van de ziekte maakt dat er in elk stadium van het dementieproces gezocht moet worden naar de meest respectvolle en juiste benadering.

Het dementieproces is voor elke persoon een uniek proces. Wat iemand nodig heeft aan zorg of begeleiding dient telkens opnieuw individueel in vraag gesteld te worden.

Aan elk gedrag (ook moeilijk hanteerbaar gedrag) dient betekenis te worden gegeven in functie van ziektebeeld, de samenhang met de levensgeschiedenis en de omgeving waarin de persoon nu leeft.

De familie/mantelzorger kent de persoonlijkheid en het levensverhaal van de persoon met dementie waardoor ze als belangrijke partners in de zorg worden beschouwd.

 
 

Om kwaliteitszorg te verlenen is het eveneens nodig dat de zorgverlener zowel het eigen functioneren als de geboden zorg bevraagt & de zorg bespreekt in het maandelijks en jaarlijks multidisciplinair team.

Onze referentiepersoon dementie (ergotherapeut Ine Van Heule) kan hier zeker ook zinvolle aanbevelingen doen naast de jaarlijkse vormingen over dementie voor al onze zorgverleners maar ook voor familie, mantelzorgers en externen.

Samen zullen we deze werking & visie verder uitbouwen en ondersteunen binnen al onze voorzieningen.

 
They may forget your name, but they will never forget how you made them feel.
— Maya Angelou

We kijken naar personen met dementie als naar zorgvragers met een chronische en progressieve ziekte, die het contact en de relatie met zijn wereld beïnvloedt.

Enerzijds wordt het contact en de relatie met zijn wereld anders door het afnemen van verstandelijke vermogens en het ontstaan van een emotionelere en zintuiglijkere manier van zijn. Het contact en de relatie met zijn wereld wordt moeilijker door de onomkeerbare aantasting van zijn persoon.

Anderzijds zien we groeikansen ontstaan in warme en authentieke contacten zowel voor zorgvrager als zorgverlener.

 
 

Onze aandachtspersonenwerking zorgt voor dit nodig contact tussen onze zorgverleners en mantelzorgers/familie. Er wordt er naar gestreefd om de naasten (naar gelang hun mogelijkheden) te betrekken in de zorg. Daarnaast draagt de zorgverlener in meer of mindere mate actief bij tot een aangepast woon- en leefklimaat, afhankelijk van de woonvorm waarin de zorgvrager met dementie verblijft.

Het begrip zorg omvat hier zowel zorg op lichamelijk, sociaal en psychisch vlak, als zorg voor zingeving en zinvolle tijdsbesteding.