Historiek

foto echtpaar willems raman.jpg

Het begin

Tijdens de tweede wereldoorlog leefde het echtpaar Arthur Raman en Angèle Willems te Merelbeke. Op 10 april 1944 werd Merelbeke zwaar gebombardeerd. Er waren 1400 doden. Vele kleine kinderen bleven ouderloos achter. Angèle Willems was van dichtbij betrokken bij het leed van de getroffen families gezien zij actief was als bij het toenmalig Kind en Gezin. Er moest een oplossing gevonden worden voor de opvang van kindjes.  Zo ontstond toen bij het echtpaar Raman-Willems de idee om zelf voor deze kinderen te zorgen.  Ze zegden beiden hun vaste betrekking op en gingen op zoek naar een grotere woning. Op die manier kwamen ze in Evergem terecht.  Ze huurden in de Ommegangstraat een kasteeltje waar veel lindebomen stonden. Vandaar de benaming “Hof ter Linden”. Hun privé-initiatief kon van start gaan. 

Hof Ter Linden Logo.jpg

Het logo

Er werd gezocht en nagedacht om “Hof Ter Linden” een eigen kenteken of logo te geven.  Natuurlijk moest dit logo het ideaal van het echtpaar uitstralen. Ze opteerden voor de pelikaan met haar jong als teken van dienende liefde. Een vriend van Arthur Raman, namelijk Leon Hougaerts heeft dit in 1951 ontworpen. 

 In 1955 werd gestart me de nieuwbouw van “Hof Ter Linden” in de Langerbrugsestraat.   Het kleintjesoord en de school groeiden verder uit en ontplooiden zich als afzonderlijke vzw's. De school verhuisde naar de nieuwe gebouwen in de Koestraat te Evergem in het jaar 1960.

In 1971 startte een nieuwe vzw “Kinderoord Hof Ter Linden”. Dat was een familiaal tehuis voor kinderen van ouder dan 3 jaar die om allerlei redenen gedurende een periode thuis niet konden opgevoed worden.  In 1991 sloot het familiaal tehuis door de maatschappelijke tendensen. In 1993 opende een splinternieuw kinderdagverblijf.   Intussen is het centrum  al vele jaren overgenomen door Solidariteit voor het Gezin.

 
 
Hof Ter verzorgingsschool.jpg
 
Hof ter Linden brand keuken 2.jpg

Op 1 december 1972 werd de school door een grote brand geteisterd, een deel van de inboedel en de gebouwen ging in vlammen op. Dit heeft de familie echter niet weerhouden om verder te werken aan de uitbouw van Hof Ter Linden.  In 1979 startte de school met het VSO (Vernieuwd Secundair Onderwijs) waarbij naast de beroepsopleiding tevens technische en algemene secundaire afdelingen opgericht werden. In 1982 begon de school met kleuter en lager onderwijs met een opvang voor en na de schooltijd. Ze konden van start gaan met 3 kleuterklassen en een eerste studiejaar. Op 14 maart 1985 overleed Arthur Raman, na een ziekte van een jaar. Door ernstige problemen tussen de directie en de leerkrachten liepen de spanningen zo hoog op dat men besloot om in augustus 1986 de deuren te sluiten.

Maar niemand bleef bij de pakken zitten, en ondertussen was de idee gegroeid om de schoolgebouwen te veranderen en te verbouwen tot een mooi seniorenverblijf met serviceflats en rusthuis. Het ouderlingentehuis kreeg de naam “Residentie Hof Ter Linden” en opende zijn deuren in 1988 met groot succes. 

Hof ter Linden koningin op bezoek.jpg

In 1999 werd een specifieke afdeling voor bewoners met dementie opgericht.   Stilaan bleek dat vele senioren zo lang mogelijk thuis wilden blijven wonen, de directie sprong mee op de trein en in 2004 werd de Residentie uitgebreid met een nieuwe vleugel voor het kortverblijf en een dagverzorgingscentrum. Gezien het oorspronkelijk rust- en verzorgingstehuis niet meer voldeed aan de architectonische hedendaagse normen werd  in 2013 een nieuwbouw in gebruik genomen. Het oorspronkelijke rust- en verzorgingstehuis werd verbouwd tot 14 zorgflats die in 2014 bewoond werden. Vervolgens werden in 2018 de assistentiewoningen uitgebreid met 24 nieuwe woningen naast de bestaande serviceflats. Deze nieuwbouw kreeg de naam “De Pelikaan.